جاودانگی وفراعصری بودن قران
تبارَک الَّذي نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلي عَبْدِهِ لِيکونَ لِلْعالَمينَ نَذيراً[1] هميشه سودمند و با برکت است آنکه فرقان را [که جدا کننده حق از باطل است] به تدريج بر بنده اش نازل کرد، تا براي جهانيان بيم دهنده باشد.
توضيح
قرآن، کتاب مقدّس مسلمانان، تنها کتاب آسماني است که دست بشر در آن راه نبرده است و کلام الهي را بدون هيچ گونه تغيير و کم و کاستي در خود جمع کرده و در اختيار بشر قرار داده است. به همين جهت، کتابي جاودانه، فراعصري و جهان شمول است. پيام قرآن مبتني بر فطرت و عقل انسان هاست و از آن جا که فطريات انسان ها در طول اعصار و قرون ثابت و غير قابل تغيير است، پيام قرآن نيز جاودانه خواهد بود. آيه فوق بر فراعصري بودن و جاودانگي قرآن نيز دلالت مي کند.
محتواي غني و ژرف اين معجزه جاويد، دانشمندان علمي جهان را متعجب و شگفت زده کرده و روز به روز روزنه جديدي از علم و معرفت را بر روي آنان مي گشايد. اين در حالي است که طراوت در سخن و بيان تأثيرگذار آن نيز اجازه نمي دهد تا حلاوت تلاوت آن از بين رود. گفتني است در آيه بالا از قرآن کريم با نام «فرقان» ياد شده است.
فرقان به معناي جدا کننده حق و باطل است. اين بدان معناست که قرآن با تبيين ويژگي هاي حقيقت و توصيف اهل آن، حجت را بر همگان تمام ساخته است.
پيام ها
1-قرآن، از سرچشمه ي مبارکي صادر شده است. «تَبارَک الَّذِي نَزَّلَ»
2-هم نظام تکويني انسان(آفرينش او که به قدرت خدا انجام گرفته) سزاوار تحسين است، «فَتَبارَک اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقِينَ» و هم نظام تشريعي او(نزول قرآن و تدوين احکام دين). «تَبارَک الَّذِي نَزَّلَ»
3-قرآن به تدريج نازل شده است. «نَزَّلَ»
4-قرآن، بهترين وسيله شناخت حقّ از باطل است. «الْفُرْقانَ»
5-اگر کتب آسماني و رسالت انبيا نبود، انسان متحير و سرگردان بود. «الْفُرْقانَ»
6-عبوديت و بندگي، زمينه دريافت وحي است. «نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلي عَبْدِهِ»
7-رسالت پيامبر اسلام جهاني است. «لِلْعالَمِينَ»
8-وظيفه انبيا هشدار و انذار است. «نَذِيراً»
آيات متناسب انعام، 19 / حجر، 9/مائده، 48.
حديث امام صادق: «إنَّ اللَّهَ لَمْ يُنْزِلهْ لِزَمَانٍ دُونَ زَمَانٍ وَ لَا لِنَاسٍ دُونَ نَاسٍ فَهُوَ فِي کلِّ زَمَانٍ جَدِيدٌ وَ عِنْدَ کلِّ قَوْمٍ غَضٌّ إِلَي يَوْمِ الْقِيَامَةِ.؛ خداوند قرآن را براي زمان يا مردم خاصي نازل نکرد. از اين رو، در هر عصري جديد و تازه و براي هر قومي، باطراوت است تا روز قيامت.»[2]
شعر حق تعالي نقش هر دعوا شکست/تا ابد اسلام را شيرازه بست
پي نوشت ها
[1] فرقان 1
[2] عيون اخبارالرضا، ج 2ص 87 ح 32.
منبع:حوزه