اثرات سخن چینی بر روی افراد
پژوهش جديد دانشمندان هلندي مدعي است که شنيدن شايعات ميتواند براي فرد مفيد باشد زيرا به وي امکان مقايسه خود را با ديگران ميدهد. محققان هلندي دريافتهاند شنيدن شايعات مثبت و منفي درباره شخص ديگر، تامل فرد درباره خود و ارزيابي وي از خودش را افزايش ميدهد. با اين حال اين دانشمندان افزودند بايد با ديدگاهي انتقادي درباره اثر شنيدن روايات درباره ديگران برخورد کرد. «النا مارتينسکو» از دانشگاه گرونينگن هلند و محقق حاضر در اين پژوهش، گفت: زناني که تجربه شنيدن شايعات منفي را دارند، نگرانيهاي بيشتري در مورد دفاع شخصي را تجربه ميکنند، چون معتقدند احتمال دارد سرنوشتي مشابه شخص موردهدف پيدا کنند. اين دانشمند بر اين باور است به جاي نهيکردن سخنچيني، بايد آن را به عنوان بخش طبيعي از زندگي پذيرفت و از لحاظ پيامدهايي که ممکن است روي ما و ديگران داشته باشد، به آن ديدگاهي انتقادي داشته باشيم.
در اين بررسي، مارتينسکو و همکارانش به دنبال يافتن دليل همهگيربودن سخنچيني در جامعه و اين موضوع بودند که چرا افراد ميخواهند درباره دستاوردها و ناکاميهاي ديگران بدانند.
اين پژوهش اثر سخنچيني مثبت و منفي را روي چگونگي ارزيابي گيرنده از خود بررسي کرد. دانشمندان از شرکتکنندگان حاضر خواستند اتفاقي را به ياد بياورند که در آن، شايعات مثبت يا منفي را درباره فرد ديگري شنيده بودند و سپس پرسشهايي با هدف ارزيابي ارزش ارتقاي خود و دفاع شخصي پس از دريافت اطلاعات شايعات از آنها پرسيده شد. در نهايت مشخص شد افرادي که شايعات مثبت را شنيده بودند، ارزش ارتقاي خودشان (self-promotion) افزايش يافت در حالي که شايعات منفي، ارزش دغدغههاي صيانت نفس را افزايش داد. مارتينسکو گفت: شنيدن شايعات منفي شايد چاپلوسانه باشد چون نشان ميدهد ديگران احتمالا عملکرد بدتري نسبت به ما دارند. با اين حال شنيدن اين حرفهاي منفي شايد براي خود شنونده نيز تهديدآميز باشند زيرا نشاندهنده محيط اجتماعي بدخيمي است که در آن فرد به آساني قرباني رفتارهاي منفي ميشود.جزئيات اين پژوهش در مجله Personality and Social Psychology Bulletin منتشر شد.